Blog

Mit jelent a fertőtlenítés?

2022.09.20 13:02
Mit jelent a fertőtlenítés?

A mikroorganizmusok általában akkor okoznak megbetegedést, ha a környezetünkben, élelmiszereinkben számukra kedvező körülményeket találva elszaporodnak. Ennek megakadályozása miatt fontos a higiéniai előírások betartása és a megfelelő, fertőtlenítő hatású tisztítószerek alkalmazása. De mit is jelent pontosan a fertőtlenítés? 

A fertőtlenítés lényege, hogy olyan fizikai vagy kémiai módszereket alkalmazzunk, melyek a környezetünkben lévő mikroorganizmusokat – közöttük a betegséget okozó mikrobákat is – elpusztítják, vagy csíraszámukat drasztikusan csökkentik, ezáltal megállítva a fertőzések terjedését. Ezért fontos a fertőtlenítőszer kiválasztásakor, hogy a szer a megfelelő antimikrobiális hatásspektrummal rendelkezzen, vagyis hatásos legyen a környezetünkben elszaporodható mikroorganizmusok (baktérium, vírus, penészgomba stb.) ellen.
Ma már mindinkább elmosódik a határvonal a tisztító és a fertőtlenítőszerek között. Tudta? Azokat a szereket, melyek tisztító-és fertőtlenítő hatással egyaránt rendelkeznek: egyfázisú szereknek nevezzük. Az élelmiszeripari felületek esetén a fertőtlenítőszerrel szemben támasztott követelmény, hogy baktericid és fungicid hatásspektrummal rendelkezzen, melynek során – a szer alkalmazását követően – a baktériumok csíraszáma a kiindulási csíraszámhoz képest legalább 5, míg gombák esetében legalább 4 nagyságrenddel kell hogy csökkenjen. (Forrás: NÉBIH)
Tekintse meg IDE KATTINTVA a Delta Clean Kft. által gyártott és forgalmazott fertőtlenítő hatású tisztítószerek széles kínálatát!